Selecteer een pagina

Het idee voor dit artikel begon met een binnenpretje. Nadat ik de Straatnieuws had gekocht van een man bij de Albert Heijn dacht ik: “Waarom wordt er niet over games geschreven in Straatnieuws?” De vraag kwam mij aanvankelijk retorisch voor. Er was immers maar één antwoord voorhanden in mijn naïeve brein: Omdat ze geen computers hebben natuurlijk!

Toch, gefascineerd door deze vraag legde ik contact met Straatnieuws of dat echt wel het geval was. Wat bleek: daklozen gamen wel degelijk. Op mobiele telefoons, op computers in opvangtehuizen en bibliotheken. De ‘daklozen-gamescene’ bleek realiteit, zowel off- als online. Zo werd een retorische vraag opeens een vraag die schreeuwde om een antwoord.

Een eigen iPad

Er volgde eerst nog een andere vraag. Wat spelen daklozen dan voor games? Dat was een nog dommere vraag dan de eerste, zo zou later blijken. Het eerste antwoord van de 32-jarige Sjoerd: “Strategiespellen. Die speelde ik voor ik dakloos werd op mijn eigen PC, en nu in een browser bij de bieb.” Peter heeft geen dak, maar wel een iPad; en hij speelt er van alles op. Simpele kleurrijke spelletjes en vaak samen met andere daklozen. Een vriend: “Je vergeet dan ook even alles.” Dakloze Bart vertelt dat er, voordat hij zijn huis werd uitgezet, een enorm plasmascherm aan zijn muur hing met daaronder een Playstation 3. “Ik was een racefanaat”, roept hij blij. “Alle Need for Speed-delen tot 2007.” Bart speelde ook online, en had dus een online identiteit, een avatar. Thuis zocht ik hem op. Hij bestaat nog.

Avondklok op gamen

In behandelvoorziening ‘De Kei’ wordt door de jongeren volop gegamed. Op zelf aangeschafte spelcomputers. Het meest populaire spel is Modern Warfare. Volgens de behandelaars in De Kei neemt het gamen zelfs problematische vormen aan, omdat het ritme van de jongeren erdoor wordt verstoord. Inmiddels is er een soort avondklok voor online gamen ingesteld: na twaalven gaat de netwerkkabel eruit en moeten de jongeren het zonder verbinding stellen. “Daar waren ze wel kwaad over in het begin”, zegt Geert Grooten van De Kei.

Twee verslavingen lijken om de aandacht te vechten bij de jongeren in De Kei; cannabis en gamen. Ze kopen Playstations als ze even geld hebben, maar die kunnen ze ook direct weer verkopen om op te roken. In speelgedrag is er een duidelijke scheiding waar te nemen tussen jong en oud. Terwijl de jeugd online actiespellen speelt op dure Playstations, zijn de ouderen in De Kei vooral achter de PC te vinden. Socialere, kleinere games.

Even weg van de realiteit

En daarom is de vraag ‘Wat daklozen spelen’ zo dom: ze spelen namelijk alles. ‘Daklozen-gamescene’ is misschien een leuk woord, maar deze bestaat niet echt. De enige verschillen in smaak zijn te herleiden op leeftijd. De jongeren zijn actie-georiënteerd. Ze houden van schietspellen en gamen in de ogen van begeleiders veel te veel. Ouderen hebben minder behoefte aan grafisch geweld en ingewikkelde controllers. Beiden spelen ze games om zich even uit de realiteit van alledag terug te trekken. Dat er genoeg gespeeld wordt onder daklozen is inmiddels helder en ik weet nu dat een gamerecensie in de Straatnieuws niet zou misstaan. Afwijkende patronen zoeken bleek achteraf een op vooroordelen berustend non-onderzoek.

Dit artikel verscheen eerder in Straatnieuws