Selecteer een pagina

Regie: Carlos Marques-Marcet
Acteurs: Natalia Tena, David Verdaguer

10.000km is de afstand tussen Barcelona en Los Angeles en daarmee de afstand die twee geliefden in deze film een jaar lang moeten overbruggen. Het is niet de meest elegante titel van een romantische arthousefilm, maar hij had erger gekund. De precieze afstand is namelijk 9661.4 kilometer.

De film opent met een cinematografische tour de force. In een enkele take wordt zonder cuts een langdurige relatie geloofwaardig neergezet. Beginnend een klungelig functioneel paringsritueel in de ochtend, overvloeiend naar gezamenlijk tandenpoetsen en afrondend met onzeker gekibbel bij het ontbijt. Op papier weinig enerverend, maar de scene is rijk met ongemakkelijke en aandoenlijke details.

De indrukwekkende en intieme openingsscène heeft een contrasterende functie. Zodra de scene met de twee geliefden in hun kleine woonkamer op zijn einde is – en de vrouw een baan lijkt aan te gaan nemen in Los Angeles -, rukt de plot het stel hardhandig uit elkaar, 10.000km dus.

Alhoewel het vooruitzicht twee mensen te zien internetten en video conferencen ook al niet klinkt als de beste pitch, wordt er ook over grote afstand geweldig geacteerd. Zó goed zelfs dat je net zo ademloos met hun skypegesprekken meekijkt.

Rogier Kahlmann

Dit artikel verscheen 23 januari 2015 op Arthousefilms.nl