Selecteer een pagina

In het artikel Hoe succesvol zijn serious games nu eigenlijk? schreef ik dat in 2006 de omzetcijfers voor de Nederlandse game-industrie werden verdraaid om een rooskleuriger beeld te scheppen van de groeipotentie. Onderstaande emailwisseling uit 2009 illustreert fraai deze bubbel in wording. Eruit blijkt dat, alhoewel er in kranten werd geroepen dat de industrie was vertienvoudigd, niemand kennelijk wist hoe we daarbij kwamen.

 

Van: Kikuchi, Yvonne

Verzonden: 31 August 2009 17:09

Aan: ‘frank@dutchgamesassociation.nl’

Onderwerp: Cijfers Nederlandse game industrie

Geachte heer Van Oirschot,

Ik heb uw naam gekregen van mw. Marjoleine Timmer van de NLGD. Ik had haar gevraagd naar recente cijfers (2009) betr. de Nederlandse game industrie. Die had zij vorige week niet paraat en zij verwees mij dan ook door naar de heer Peter Warman van Newzoo en naar u als zijnde personen die mij informatie over degame sector zouden kunnen verschaffen, waarbij ze bij uw naam aangaf dat u achtergrond info over de game-industrie zou kunnen geven. Aangezien ik cijfers nodig heb, heb ik dan ook in eerste instantie, omdat mw. Timmer aangaf in haar mail dat de heer Warman van Newzoo met een onderzoek bezig was om gegevens betr. de game-industrie in kaart te brengen, getracht de heer Warman te bereiken, maar ik krijg hem niet te pakken. Ik heb toen weer contact met mw. Timmer gezocht om haar te vragen wie mij ook aan cijfers betr. de game-industrie zou kunnen helpen en zij gaf aan dat u mij waarschijnlijk ook deze cijfers zou kunnen verschaffen. Ik wend mij daarom tot u in de hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb de volgende vragen.

Ik ben op zoek naar cijfers betr. omzet van de Nederlandse game industrie in 2009 (verwachte omzet), hoeveel spelers zijn er op dit moment (in 2009) in deze sector, hoeveel personenen zijn er werkzaam in deze sector (stand van zaken nu in 2009) en wat is het groeicijfer van de Nederlandse game industrie voor 2009 (verwachting).  In onderstaand artikel waarin de NLGD wordt gequote staat vermeld dat de Nederlandse game industrie in de afgelopen 7 jaar in omvang is vertienvoudigd. Heeft u ook cijfers daarvan voor 2002 en 2009, zodat die uitspraak geboekstaafd zou kunnen worden?

Mochten er nog geen (voorlopige) cijfers voor 2009 zijn, zou het dan mogelijk zijn dat u mij de 2008 cijfers toezendt?

Heel hartelijk dank voor uw hulp.

 

Met vriendelijke groet,

Yvonne Kikuchi

Informatie Manager NFIA

EVD Internationaal Ondernemen en Samenwerken

 

Nederlandse game-industrie vertienvoudigd

11-06-09 10:39

Er zijn meer dan veertig ontwikkelaars die voor draagbare spelcomputers als PSP en DS ontwikkelen. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM – De game-industrie in Nederland is in de afgelopen zeven jaar in omvang vertienvoudigd. De Nederlandse game-industrie concentreert zich in Amsterdam. In 2002 kende Nederland hooguit tweehonderd ontwikkelaars. Inmiddels zijn dat er volgens de NLGD, de brancheorganisatie van de amusementsindustrie, tweeduizend.

En maakten zeven jaar geleden twee Nederlandse bedrijven internationaal verspreide spelletjes voor spelcomputers als Playstation en Xbox, nu zijn dat er twintig – waarbij het merendeels voor de Wii-console van Nintendo produceert. Daarnaast zijn er meer dan veertig ontwikkelaars die voor draagbare spelcomputers als PSP en DS ontwikkelen.

Volgens onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers (PWC) zal de omzet van de mondiale game-industrie tussen 2008 en 2013 circa veertig procent groeien, tot 73,5 miljard dollar.De bulk van die omzet wordt gevormd door spelletjes, diensten en apparaten voor spelcomputers. De omzet van de game-industrie is vergelijkbaar met die van de film- en muziekindustrie. De grootste groei doet zich voor in Europa, gevolgd door Azië en dan pas de VS.

De grootste groei zit in online spelletjes, waar de komende vijf jaarlijks mondiaal ruim tien procent meer zal worden omgezet; 13,7 miljard euro in 2013. Nederland heeft met het Hilversumse Spill Games het grootste online gamebedrijf ter wereld en met Game Entertainment Europe of het Amsterdamse MMO Life belangrijke producenten.

PWC doet nog onderzoek naar de Nederlandse omzetcijfers. ”De gameverkopen in ons land ontwikkelen zich vergelijkbaar met de rest van de wereld,” zegt John Middelweerd van PWC Nederland. ”De verkoop van consoles vlakt af, omdat Xbox 360, PS3 en Wii al een aantal jaren op de markt zijn, maar de omzet uit games zal blijven groeien.” (HERMAN STIL)

Bron: Parool


 

Van: Frank van Oirschot

Verzonden: maandag 31 augustus 2009 23:16

Aan: Kikuchi, Yvonne

Onderwerp: RE: Cijfers Nederlandse game industrie

Beste Yvonne,

Er zijn verschillende organisatie die cijfers publiceren. 2009 loopt nog dus dat zal niet meevallen. Hoe nauwkeurig moeten de cijfers zijn en waarvoor gaan decijfers gebruikt worden?

Kind regards,

 

Frank van Oirschot

CCO

 

Ex Machina BV.

Sarphatistraat 78

1018 GS Amsterdam

The Netherlands


 

Van: Kikuchi, Yvonne

Verzonden: 01 September 2009 11:40

Aan: ‘Frank van Oirschot’

Onderwerp: RE: Cijfers Nederlandse game industrie

Beste Frank,

Hartelijk dank voor je prompte antwoord op mijn mail.

Hierbij even een uitleg waar de door mij gevraagde cijfers voor nodig zijn: De EVD maakt jaarlijks voor een aantal sectoren (waaronder de ICT sector, waaronder ook de game industrie valt) een sectorfocusplan, om onze Ambassades te informeren over ontwikkelingen in Nederlandse sectoren. De informatie is primair voor henzelf bestemd. Zij brengen deze informatie echter ook naar buiten, als daar door buitenlandse bedrijven en organisaties naar wordt gevraagd. Deze Nederlandstalige informatie wordt daarom ook nog in het Engels vertaald.

V.w.b. hoe nauwkeurig de cijfers moeten zijn: Aangezien we nog in 2009 zitten, zijn er natuurlijk alleen een prognose cijfers mogelijk. Voor het deel van de ICT sector dat wij als EVD belichten, heb ik deze cijfers al kunnen vinden (zie alinea hieronder). Zoals je kunt zien is het verwachte groeicijfer voor de game industrie voor 2009 nog niet ingevuld. Dat zou ik graag van je ontvangen, indien mogelijk.

quote

Economische vooruitzichten: Naar verwachting krimpt de ICT-branche in 2009 met 0,8 procent (t.o.v. 2008). De totale IT-markt zal met 1 procent dalen en deTelecom & Internetmarkt krimpt naar verwachting met 0,7 procent. De sector Software en Services voorziet in 2009 nog in een lichte groei van 0,4 procent, wat vooral te danken is aan een verwachte 1,2 procent groei van het softwaresegment. De Nederlandse game sector groeit naar verwachting met …. procent in 2009.

unquote

De overige cijfers waar ik naar op zoek ben, betreffen het aantal bedrijven in de game sector, de werkgelegenheid en de verwachte omzet in 2009. Tot nu toe heb ik daarvan alleen de volgende gegevens kunnen vinden:

quote

Games: Volgens de NLGD is de game-industrie in Nederland in de afgelopen zeven jaar in omvang vertienvoudigd. In 2002 kende Nederland hooguit tweehonderd ontwikkelaars. Nu zijn dat er tweeduizend.

uquote

Het zou fijn zijn als ik deze laatste alinea met cijfers zou kunnen onderbouwen, om zo deze uitspraak te kunnen boekstaven. Dit kan bijvoorbeeld door in cijfersde omvang van de game industrie in 2002 en in 2009 in deze alinea op te nemen. Maar ook door de werkgelegenheid en het aantal bedrijven in deze sector te vermelden, zodat het geheel meer ‘grijpbaar’ wordt. Zonder cijfers wordt een verhaal veel te abstract.

De bovenste twee alinea’s zijn uit de beknopte samenvatting van het nu opgestelde sectorfocusplan. Door jou aangeleverde cijfers zullen hierin worden gebruikt, maar ook in de overige hoofdstukken van het sectorfocusplan aangehaald dan wel gebruikt gaan worden.

Zoals in mijn eerder mailtje aangegeven, zou het fijn zijn als ik prognose cijfers voor 2009 zou kunnen krijgen, omdat dat goed de ontwikkeling in deze sector in beeld brengt. Maar als deze cijfers (nog) niet beschikbaar zijn, dan ben ik ook heel blij met 2008 cijfers.

 

Hartelijke dank voor je hulp.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Kikuchi

Informatie Manager NFIA


 

From: Frank van Oirschot

Sent: 02 September 2009 10:59

To: ‘Kikuchi, Yvonne’

Cc: seth@nlgd.nl; ‘Viktor Wijnen | Dutch Game Garden’; ‘Jeroen van Mastrigt’; ‘Mark Overmars’; jurriaan.vanrijswijk@ge-eu.com; ‘Jurrie Hobers’; ‘Peter Driessen’; ‘Ard Bonewald’; ‘Jan-Pieter van Seventer’; ‘Rogier Smit’

Subject: RE: Cijfers Nederlandse game industrie

Hoi Yvonne,

Voor zover wij kunnen waarnemen gaat het in de console markt internetionaal wat minder goed. Dit lijkt in Nederland nog niet direct effect hebben, wat mede komt doordat we een beperkt aantal bedrijven in dit segment hebben. Online gaming, casual gaming en serious gaming zijn segmenten die nog gezond groeien.

Ik heb geen bronnen om op de door jou gevraagde wijze cijfers te leveren. Wij hebben op dit gebied geen onderzoek lopen. Meest uitgebreide onderzoek op dit gebied is van de hand van PWC. Gegevens van NLGD heb je al.

In cc een aantal DGA leden die mogelijk nog aanvullende relevante informatie voor je hebben.

Kind regards,

Frank van Oirschot


 

Van: Jurriaan van Rijswijk

Verzonden: woensdag 2 september 2009 21:47

Aan: Kikuchi, Yvonne

CC: seth@nlgd.nl; ‘Viktor Wijnen | Dutch Game Garden’; ‘Jeroen van Mastrigt’; ‘Mark Overmars’; ‘Jurrie Hobers’; ‘Peter Driessen’; ‘Ard Bonewald’; ‘Jan-Pieter van Seventer’; ‘Rogier Smit’; ‘Frank van Oirschot’

Onderwerp: RE: Cijfers Nederlandse game industrie

Hi Yvonne,

(Ik neem maar even de vrijheid rechtstreeks te reageren).

Naast de enquete die door Newzoo en TNS is gemaakt, gebruik ik vaak de gegevens van PWC die jaarlijks de Global Media Outlook uitgeven. Hierin staan naast actuele gegevens ook de trends en ontwikkelingen (naast gaming ook over films, muziek etc). Het is bruikbare informatie voornamelijk ter onderbouwing van investeringsbeslissingen en financieringen. De contactpersoon voor de nederlandse uitgave van de outlook bij PWC is Ilja Linnemeijer (zie vcard). Ik heb het nederlandse game hoofdstuk van vorig jaar bijgevoegd (ook te verkrijgen via de website http://www.pwc.com/nl/nl/entertainment-media-outlook/2008/towards-2012/english-visitors.jhtml ). De nieuwe uitgave komt deze maand, ik weet dat ie al af is, maar ik kan je deze niet geven – Ilja waarschijnlijk wel. De Global Media Outlook en de nederlandse versie mag wat mij betreft standaard bij alle ambassades op de salontafel liggen.

Verders kun je ook GWK cijfers gebruiken voor de verkopen via de retail. Maar deze cijfers zijn nogal eenzijdig.

Succes ermee.

Groeten Jurriaan

<image001.jpg>

Game Entertainment Europe

Jurriaan van Rijswijk

유리안

co-founder


 

From: Kikuchi, Yvonne

Sent: donderdag 3 september 2009 9:24

To: ‘jurriaan.vanrijswijk@ge-eu.com’

Cc: seth@nlgd.nl; ‘Viktor Wijnen | Dutch Game Garden’; ‘Jeroen van Mastrigt’; ‘Mark Overmars’; Jurrie Hobers; ‘Peter Driessen’; ‘Ard Bonewald’; ‘Jan-Pieter van Seventer’; ‘Rogier Smit’; ‘Frank van Oirschot’

Subject: RE: Cijfers Nederlandse game industrie

Hi Jurriaan,

Wat fijn dat je rechtstreeks contact met me opneemt om mij deze info te sturen. Helemaal top dat Frank van Oirschot dmv cctjes een ieder die wil reageren op mijn vraag zo heeft uitgenodigd om dat te doen. Werkt, zoals je ziet, perfect.

Dank voor het toesturen van de PWC brochure en voor de suggestie om contact op te nemen met PWC. Ik had de door jou gestuurde brochure bij het zoeken naar gegevens betr.de game industrie ook doorzocht naar gegevens, maar had gezien dat daar niet de gegevens in stonden die ik zocht. Deze gegevens stonden ook niet in de uitgebreidere versie van hun recent uitgegeven Entertainment en Media Outlook towards 2012. Ik had bij het uitkomen van deze Outlook in een artikel betr. deze publicatie gelezen dat PWC nog bezig was met het opstellen van gegevens over Nederland en dat deze dus nog niet beschikbaar waren. Daarom ben ik ook andere wegen gaan bewandelen om deze cijfers boven tafel te krijgen. Maar dat blijkt dus heel moeilijk.

Goed dus om van je te horen dat de PWC uitgave waar de door mij benodigde gegevens in staan al wel af is. Fijn dat je meteen de gegevens betr. de contactpersoon bij PWC naar me hebt gestuurd. Dat scheelt een heleboel tijd en moeite. Ik ga hem meteen even mailen en bellen.

Nogmaals hartelijk dank voor je hulp.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Kikuchi

Informatie Manager NFIA

EVD Internationaal Ondernemen en Samenwerken

tel. 070-7787329

e-mail: kikuchi@evd.nl


On Sep 14, 2009, at 11:31 AM, Jurrie Hobers wrote:

Ik vind het zeer interessant om te zien dat er partijen zijn die de (onvoldoende!) beschikbare feiten en meningen/verwachtingen samenvoegen in een document.

Ook is het zeer nuttig dat GFK de (retail)verkopen verzamelt.

Maar wat ik nog mis is een lobby naar de overheid om asap bij de bedrijfsregistratie van de KvK een vakje [  ]  (video)games industrie bij te plaatsen, zodat er ook op CBS nivo kan worden gemeten naar omzetten, aantal werknemers, BTW bijdrage etc..

Op dit moment vult elk gamesbedrijf ‘maar wat in’ (IT? Software ontwikkeling? Etc…)


 

Van: Seth van der Meer

Datum: 14 september 2009 13:00

Onderwerp: Re: Cijfers Nederlandse game industrie

Aan: “Kikuchi, Yvonne”

Cc: Jurrie Hobers <jurrie.hobers@codemasters.com>, jurriaan.vanrijswijk@ge-eu.com, Viktor Wijnen | Dutch Game Garden <viktor@dutchgamegarden.nl>, Jeroen Van Mastrigt <jeroen.vanmastrigt@kmt.hku.nl>, Mark Overmars <markov@cs.uu.nl>, Peter Driessen <Peter.Driessen@spilgames.com>, Ard Bonewald <abonewald@real.com>, Jan-Pieter van Seventer <jp@dutchgamegarden.nl>, Rogier Smit <rsmit@playlogicint.com>, Frank van Oirschot <frank@exmachina.nl>

Nu gaat dit mailtje al weer een week of 2 rond naar iedereen die er maar iets van af lijkt te weten, maar feit is dat het appelen en peren zijn en dat DGA pas net een klein jaar bezig is en nog niet alle feiten op een rij heeft. Volgens mij heeft Yvonne nu van allerlei mensen ‘iets’ gekregen, waaronder de cijfers die NLGD heeft.

De getallen van NLGD stammen uit een onderzoek dat in 2006 gedaan is door Sandfire naar de Nederlandse Game producenten (let op, dus niet game verkopen). Later hebben diverse partijen, waaronder Pong, BGIn, DGG en NLGD adressen en gegevens verzameld over met name de productie kant. Hierin zit ook een belangrijk aandeel onderwijs en onderzoek en serious games. Het betreft dus cijfers over de productie keten en niet over de consumenten.

De gegevens zijn niet op een wetenschappelijke manier tot stand gekomen, daarvoor heeft de NL industrie nog geen budget gehad. Er lopen nu wel een aantal onderzoeken door studenten. Ze zijn dus op basis van desk-research (bellen, mailen, rondvragen) tot stand gekomen. Dat is gecombineerd met o.a. aantal medewerkers, indien beschikbaar de omzetcijfers (kvk opgave) en andere beschikbare feiten zoals wie er developer licences heeft, hoeveel games er al gepubliceerd zijn, etc.  Er is ooit een poging gedaan om vanuit BGIn een beter onderzoek op te starten, en ik denk dat DGA uiteindelijk deze cijfers ook boven tafel gaat krijgen mits tijd en budget het toelaten.

 

Voor vandaag is de stand van zaken dus:

– vanuit de productiekant kun je de cijfers NLGD als richtlijn aanhouden

– voor de verkopen van games kun je GfK raadplegen

– aanvullen ook het onderzoek van PWC

 

De cijfers zijn echter niet op te tellen of aan elkaar te koppelen.

Misschien is het een idee dat het  ministerie van EZ zelf wat budget reserveert voor een onderzoek, uit te voeren ism DGA? Dan krijgen we openbare cijfers die jaarlijk up-to-date kunnen worden gehouden

Groet

Seth