Selecteer een pagina

Bas Vegter was de enige ex-student die met naam durfde te verschijnen in het NRC-artikel. Ik vind hem erdoor een van de moedigste personen uit de hele industrie en mensen die hem nu aanvallen op zijn portfolio of iets negatiefs moeten zeggen over hem, bereiken wat mij betreft een nieuw dieptepunt.

Naast persoonlijke gesprekken kwamen ook veel verhalen binnen via mijn anoniem lekken formulier, en waarvan ik onderstaande een van de meest heldere en schrijnende vond. Namen, bedrijven en herleidbare elementen die erin genoemd worden heb ik verwijderd met (-x-), maar met uitzondering van de naam van de school.

Hoi Rogier,

Las zojuist je bericht over de favorieten van de HKU. Ik denk dat ik er een was, maar ik had liever gewild dat ze gewoon eerlijk waren geweest over mijn toekomst dan deze waarschijnlijk goedbedoelde “ondersteuning”.
(-x-) studeerde ik af van de Game Design & Development opleiding, top van mijn klas, prachtige stage, hoogste cijfers, geslaagde projecten op mijn naam en geen enkele kans op een baan in Nederland en weinig kans elders in de wereld. Dit niet alleen omdat er nauwelijks banen zijn voor net afgestudeerden van dit soort opleidingen en er veel concurrentie is maar ook omdat ik nauwelijks iets geleerd heb. Ik mag mijzelf ingenieur noemen, maar ik heb geen idee wat het nou echt is om een (-x-) te zijn.

Een overzicht van hoe mijn 4 studiejaren er uitzagen:
Jaar 1: Tot februari (toevallig de maand waarin je niet langer je collegegeld terug kan krijgen) redelijk goed les. Denk aan vakken als Kunstgeschiedenis, Research Methoden, Applied Design Practices en HTML/CSS, Actionscript. In deze periode ga je niet aan games werken maar aan 2 leuke kunst projectjes en een flash spelletje (dit laatste is volgens mij vervangen door iets met gamemaker nu, wat wel heel erg zolderkamer niveau heeft, hoe hard -x- ook schreeuwt dat het wel goed is). De laatste drie maanden nemen de lessen af in frequentie, vergeten docenten (-x-) vaak hun les voor te bereiden en begin je je af te vragen of je na je propedeuse misschien iets anders moet gaan doen. Helaas is het allemaal nog net goed genoeg om het gros van de freshmen vast te houden. Veelal hoorde ik mensen zeggen “waarschijnlijk is dit tijd om jezelf te ontplooien, volgend jaar krijgen we weer colleges.”  (-x-) (denk vooral niet dat ze je weten binnen te lullen bij een game studio ofzo) en een project met flink wat vrijheid vullen de meeste uren op.

Jaar 2: Marginaal les, de groep kritische studenten begint tegen december aan flink te klagen. De school beloofd dat het allemaal beter wordt (spoiler: dit wordt het nooit en je krijgt dan dingen te horen als “ja het is te betreuren hoe het gelopen is, volgend jaar gaan we het beter doen). (-x-)
Januari is gevuld met seminars, lessen die vierdejaars geforceerd moeten geven voor studiepunten en van varierende kwaliteit zijn. Ik heb goede gehad, ik heb ook seminars gevolgd waarbij ik de “level designers” les kon gaan geven. De tweede helft van jaar 2 is praktisch leeg, je volgt een keuzevak dat niks voorsteld en veelal niks te maken heeft met je studie (-x-).

Jaar 3: Stage, als je er een kan vinden en niet een faalhaas bent die het bij de HKU zelf of zijn eigen bedrijfje loopt (ze willen tenslotte wel al je collegegeld opeten, dus dit is toegestaan). Dit duurt vier maanden, een groepje ambitieuze artists krijgt de kans om bij Guerrilla te werken en leert daar dan echt wat, een of twee van dit groepje vinden later echt een baan. De rest van het jaar is opgevuld met projecten. De ietsje slimmere studenten beginnen in deze fase hun eigen bedrijfjes in een poging hun CV wat te boosten of in een wanhopige poging iets te beginnen waar ze na hun afstuderen wat mee kunnen. De HKU steunt dit, weer met de beste intenties, maar schijnt onder de docenten nogal wat conflict te kennen over wat een realistisch business model vormt, zo heb je commerciele studios maar ook een horde indies die gaan voor mooie ervaringen gebouwd door (-x-) mensen (-x-) waar ze geen reet mee gaan verdienen omdat de games industrie sowieso al nauwelijks wat oplevert. De minder slimme studenten doen schoolprojecten en denken niet na over hun toekomst.

Het enige vak dat je krijgt in jaar 3 is een setje van 4 marketing lessen, van een (-x-). Had ik al verteld dat er geen consistentie zit in welke vakken je krijgt? De HKU heeft zo’n moeite met het vinden van docenten dat ze alleen de grootste faalhazen weten vast te houden 

Maargoed, jaar 4: Je krijgt geen les, alleen je eigen project en een afstudeerding dat je zelf mag uitzoeken. Er zijn mensen geweest die misschien 3 of 4 keer in dat jaar op school waren en gewoon hun diploma kregen.

Ik zou niet zeggen dat ze studenten er uit knikkeren voor jaar 4 om de cijfers hoog te houden of favorieten te boosten, ik zou eerder zeggen dat dit mensen zijn met meer inzicht dan ik die echte studies zijn gaan doen. Ik ga zelf nu (-x-) en kijken of ik nog iets in de tech-wereld kan doen, ik koester niet veel hoop want dit is wel een erg gammele basis om je hele carrière op te bouwen.

Moet je nagaan, ik heb 4 jaar gestudeerd, mijn enige kans want mijn ouders zijn niet rijk genoeg om een tweede studie voor mij te betalen. Het systeem zit zo in elkaar dat ik niet nog een bachelor kan gaan doen, het is toch te gek voor woorden dat er zoveel studenten misleid worden en zichzelf nu in de schulden steken zonder ooit een baan op HBO niveau te kunnen verwachten? Ik wou dat ik die rotschool verantwoordelijk kon houden voor alle leugens en gebroken beloftes, dat ik mijn 4 jaar collegegeld + leefkosten kon terugvorderen zodat ik een echte studie kon gaan doen.

Ik hoop echt dat je dit aan de grote klok weet te hangen, al is het maar om een paar toekomstige studenten of mensen in jaar 1 weet te waarschuwen zodat die een echte studie kunnen gaan doen.

Heel veel succes, en laat je niet ontmoedigen door al die azijnpissende circlejerk devs die constant op je schelden!

Groet,
Anoniem