Selecteer een pagina

Afgelopen maandag was ik bij de perspresentatie van Inhumans, een serie waarvan de eerste twee delen binnenkort in de bioscoop verschijnen. De – sort of – recensie daarvan is hier te lezen, maar ik mocht ook even zitten met regisseur Roel Reiné (bekend van Michiel de Ruyter) om hem wat prikkelende vragen te stellen, als: “Doe je nu wél wat met het slavernijverleden?”

Je zei eerder over hoe marvel en comics helemaal niet ingebed zijn in onze cultuur – en ik dacht precies hetzelfde toen ik deze uitnodiging kreeg – en toen dacht ik ook ‘Dit is wel moedig van Roel om zo’n film te maken met zo’n fanbase die met een vergrootglas meekijkt’.

“Eigenlijk moet zoiets niet gemaakt worden door een fanboy, maar door iemand die daar net even afstand van kan nemen”.

Maar waren er wel een soort ‘Marvel-experts’ die over je schouder meekeken?

“Ja, die waren er de hele dag. Maar ze waren me niet op de vingers aan het tikken hoor. Ik kon daar vooral uit putten”.

Je bent natuurlijk erg afhankelijk van bestaande personages en backstory. Heb je weleens gedacht: ‘Dit personage of deze superkracht vind ik eigenlijk een beetje suf en zou ik graag anders willen’?

“In Inhumans? Nee. Ik heb wel zelf superheroes bedacht”.

Dat kon?

“Kijk, als je geen respect hebt voor het Marvel universum, dan moet je de job ook niet doen. Kijk ik doe de job omdat ik heel veel respect heb voor wat Marvel creëert en wat superheroes doen in zo’n verhaal. Anders moet je zo’n film niet maken”.

Je had het tijdens de presentatie even over de parallellen met de moderne politiek en dat begon met het kastensysteem en daarna zei je heel snel ‘Brexit’, en dat bleef een beetje bij me hangen. Zit Brexit in Inhumans of heeft Brexit Inhumans ergens beïnvloed?

“Ik denk dat Brexit voornamelijk komt uit migratie en een negatieve klank is over de migratiepolitiek van Europa. Culturen die in elkaar grijpen, racisme…daar gaat Inhumans over”.

Je reageerde zelf al even op de kritiek op het haar [van Medusa] na de eerste trailer, maar ik zag dat er ook kritiek was op de kostuums. Is dat iets waar je misschien ook een mening over hebt?

“Over wat”?

De kostuums zouden volgens de Twitterende menigte niet aan hun kwaliteitseisen voldoen.

“Iedereen heeft meningen”.

Je hebt je niet gemengd in de discussie erover?

“Ik bemoei me niet met Twitter”.

Je houdt het wel in de gaten?

“Ik lees het wel. Maar weet je Marvel is zo’n grotesk ding, daar wordt zoveel over gesproken op duizenden blogs. Je kunt niet iedereen pleasen”.

Hoe denk je dat het ontvangen wordt?

“Ik denk dat het heel goed ontvangen wordt en dat de fans heel blij zullen zijn. Lockjaw, die hond, wordt echt supersterk en de verhalen zijn gewoon supersterk”.

Ik zag dat Inhumans in de backstory een slavernijverleden heeft, de eerste stad zou gebouwd zijn door slaven.

“Ik ken die backstory niet”.

Ja hij is er.

“Doesn’t ring a bell”.

Hij is er echt…maar daar doe je niks mee?

“Nee”.

Inhumans is opgenomen met IMAX-camera’s en zal 31 augustus in premiere gaan in IMAX-bioscopen. (Roel raadt aan om precies in het midden van de zaal te gaan zitten voor een ultieme IMAX-beleving).

Dit artikel verscheen eerder op The Post Online