Selecteer een pagina

Wij van Bashers vinden games helemaal niet leuk. Wij lezen liever boeken of kijken een film. Liefst schrijven we daar ook over, hoezeer proza en cinema boven games staan. Wat ze allemaal wel bezitten (verhaal, emotie) en games niet. Bashers – Voor gamers die zo ver kijken dat ze het liever ergens anders over hebben. Tijd om mijn steentje bij te dragen aan de game-haat.

Ik denk namelijk dat ik iets nieuws gevonden heb wat literatuur en film ons geven en games niet: een erectie.

Ik heb overal weleens een harde lul gehad. In de bus of in de auto. Buiten, lopend door een drukke stad. Maar ook – en dit is misschien verontrustend – zittend op een stoeltje op een boerderijcamping in de Ardèche, kijkend naar het achterwerk van een koe. Mijn penis wordt te pas en te onpas hard, soms op momenten waarop het mij in verlegenheid brengt (bejaardenhuis, joggingbroek). Maar nooit heb ik een stijve gehad tijdens het gamen. Van alle erecties die ik heb gehad, heb ik er nog nooit een gehad tijdens het spelen van een spel. En dat brengt mij tot de, allicht controversiële, stelling dat games niet geil zijn.

Boeken wel, díe zijn geil. Een goede roman heeft vaak wel een paar sappige seksscènes waar het bloed van naar de schaamstreek stroomt. En natuurlijk de film. Of het nu de rap stijgende erectie van een goede porno is, of de zachtjes opkomende roede bij een oude Sandra Bullock-film. De penis wordt door andere mediavormen altijd wel bediend, maar nooit door een game.

Terwijl de harde lul juist zo belangrijk is. Een prominente piemel hebben is een zielsverrijkende ervaring die ons iets vertelt over het leven en onze rol daarin. Wanneer games ons niet hard blijken te kunnen maken – en we er desondanks mee doorgaan – ontnemen wij onzelf intellectuele en spirituele waarden. Daarom neem ik mij dan ook voor om te stoppen met gamen. Waar ik vervolgens wel heel, heel erg veel over zal schrijven, maar dat terzijde.

Het is dus even genoeg nu met die controllers. Tijd om iets anders ter hand te nemen. Deze jongen duikt weer de boeken en zijn DVD-collectie in, want daar gebeuren tenminste echt spannende dingen. Ik ga wel weer gamen wanneer het medium eindelijk eens volwassen wordt.

Disclaimer: Om te voorkomen dat men in de comments straks vervalt in een soort ‘voorbeelden-terreur’ (ja maar Soul Calibur heeft lekkere tieten), vind ik het belangrijk om het onderscheid tussen twee seksuele gevoelens te kaderen. De discussie zou namelijk kunnen ontsporen door onduidelijkheid over de verschillende begrippen: ‘sexy’, en het gevoel ‘OMFG!, hier krijg ik nou echt een hele harde knoeperd van!’. Het mag duidelijk zijn dat mijn – toegeven ietwat elitaire stellingname – zich louter richt op het laatste.

Dit artikel verscheen 16 maart 2012 op Bashers.nl