Selecteer een pagina

De leukste remakes zijn misschien wel die waar niemand ooit om vroeg. Neem Rogue Trooper, een third person shooter uit 2006 die wel een ‘cult following’ heeft maar waar weinig mensen naar omkeken ten tijde van release. En dus kan er nu voor een prikkie genoten worden van een remake waar je waarschijnlijk toch geen te rooskleurige herinneringen aan hebt. Of beter: blauwe.

De Rogue Troopers zijn genetisch-geëngineerde, blauwe, supersoldaten die worden ingezet om de oorlog op een of andere planeet te beslechten. Wanneer deze gespierde blue man group geïntroduceerd wordt wekt het spel de suggestie van een humoristische toon. Ze zijn namelijk niet alleen olijk blauw, maar ook allemaal ontdaan van hun shirt zodat ze hun blauwe six-pack kunnen flexen. Deze naaktheid is een opmerkelijke eigenschap voor supersoldaten op een slachtveld en wanneer in de openingsscène een van hen met kogels wordt doorzeefd is een ‘had dan ook wat aangetrokken smurf!’ dan ook lastig te onderdrukken.

Wanneer je er vervolgens alleen op uittrekt, en iedereen voor je doodschiet, lijkt je in een nogal rudimentaire shooter te zijn beland. Hoe verder je komt echter, hoe meer lagen het blijkt te hebben. De levels worden later semi-open en bieden verschillende routes en mogelijkheden. Dit gecombineerd met een voor de tijd robuust upgrade-systeem blijk je er zelfs een eigen speelstijl op na te kunnen houden.

Pionier

In ogenschouw genomen dat dit spel in 2006 uitkwam, is het ook begrijpelijk waarom hieruit een cult-following ontstond. Rogue Trooper pionierde namelijk met een aantal spelelementen die inmiddels vaste waarden zijn maar destijds vooruitstrevend waren. Zo ademt het verzamel- en upgradesysteem de ziel van Borderlands en deed het cover-mechanics (laf schuilen achter muurtjes) jaren voordat Gears of War dat deed.

Ook al is het een prima remake op technisch vlak – met volledig nieuwe textures en effecten – Rogue Trooper Redux blijft visueel nogal eentonig en kleurloos. De besturing blijft ondanks de aanpassingen ook met een been in een ver en wat onhandig verleden hangen. De makers lijken zich hiervan wel bewust gezien het prettige prijskaartje van 20 euro dat eraan hangt. Een prima prijs voor een trip naar een tijd waarin schietspellen nog ‘lekker gek’ durfde te doen.

Eindoordeel: 3 uit 5

Dit artikel verscheen eerder op The Post Online.