Selecteer een pagina

Twisted Metal heeft geen enkele toenaderingspoging gedaan naar een groter publiek. Terwijl andere reboots naast de fans ook de massa proberen te plezieren, houdt Twisted Metal zich conservatief. Zo conservatief dat je er bewondering voor krijgt.

De eerste seconden al. Anno 2012 zou je verwachten dat deze combat-racer toch eindelijk een wat meer gangbare knoppenlayout zou gebruiken. Gewoon met x gassen, of met R2. Maar nee, in Twisted Metal geef je nog steeds gas met het vierkantje. Wennen wederom, maar na uren door woonwijken spurten en driften (met x) weet je waarom die gasknop daar zit. Omdat de duim erdoor optimaal benut wordt. Gasgeven met het puntje van de duim en scherpe u-turns maken met het midden van de duim; het is de optimale benutting van knoppenplaatsing.

Hoe auto’s zich verhouden tot de zwaartekracht lijkt ook niet meer van deze tijd. Ze stuiteren alsof ze gewichtsloos zijn en de bochten die je maakt zijn zo onwaarschijnlijk scherp dat je eerder een schietspel lijkt te spelen. Maar dat is Twisted Metal ook eigenlijk: een soort Call of Duty.

Na enige tijd merk je dat de auto die je bestuurt verdwijnt uit je gezichtsveld, opgeslokt wordt door een blinde vlek. Het enige waar je je op focust zijn wapens en tegenstanders. Alleen als de balanceeract tussen wapens verzamelen en tijdig health-pickups oppakken faalt, komt de auto weer even in beeld. Als een rode vuurbal van verwrongen staal die je herinnert aan het feit dat je een spel met auto’s speelt, en toch echt geen Call of Duty.

Maar hoewel Twisted Metal wel degelijk een spel van snelle reflexen is, is het geen spel waarin ‘goed mikken’ belangrijk is. De meeste wapens hebben een genereuze ‘lock-on’ en omdat auto’s geen ledematen hebben is er van headshots ook geen sprake. Twisted Metal is een mix van item-management en bewegelijkheid. Dat was het destijds ook.

Onveranderd en meer een HD-update dan een nieuwe visie. Wel verslavend en omdat het lang weg is geweest niet zo storend als een jaarlijks uitgebrachte shooter. En mocht je vrienden hebben die nog het geduld hebben een alternatieve besturing aan te leren, een van de beste (ook split-screen) multiplayer-games.

Twisted Metal

Ontwikkelaar: Eat Sleep Play
Uitgever: Sony
Platform: Playstation 3

Dit artikel verscheen 14 maart 2012 op Bashers.nl